. . .

Zdrowie zawarte w egzotycznych owocach

Banan, pomarańcza czy kaki – kiedyś były egzotycznymi owocami, dziś spowszedniały. Jednak nadal istnieje szeroka gama nietypowych, nadal prawdziwie egzotycznych owoców. Ich nazwy rzadko pojawiają się w polskich domach, a wygląd nasuwa skojarzenia z kosmicznymi podróżami. Te nietypowe owoce często są bogatym źródłem witamin. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują:

 

Rambutan – to pochodzący w Azji owoc o białym wnętrzu, twardej czerwonej skórce i miękkich włoskach na wierzchu. Przypomina nieco liczi i podobnie jak ten owoc, także rambutan łatwo się obiera. Jest bogatym źródłem witaminy C. 5 małych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Znajdziemy w nim też niewielkie ilości miedzi, którą organizm wykorzystuje w produkcji białych i czerwonych krwinek.

Pepino – owoc pochodzący z Peru i Chile. Ma podłużny kształt może przypominać serce lub gruszkę. Skórka ma kremowy kolor poprzecinany fioletowymi paskami. Pepino przypomina nieco awokado lub melona. Niedojrzały ma warzywny, cierpki smak, natomiast dojrzałe pepino smakuje jak połączenie melona z ananasem i odrobiną cytryny. Owoc jest bogaty w witaminę C i A, zawiera też jod i potas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *