. . .

Zdrowe, dyniowe kurcze pieczone

Poszukując w internecie czy książkach kucharskich zdrowych przepisów, w większości natkniemy się na dania z warzyw. Jednak w dobrze zbilansowanej diecie powinno też pojawić się mięso. Aby dieta była FIT lepiej jest jednak unikać smażenia potraw. Stąd pomysł na pieczonego kurczaka bez konieczności podsmażania składników. Jako przepis dnia prezentujemy zapiekankę dyniowo – soczewicową z filetem z kurczaka.

Składniki:

filet z kurczaka

15 dag dyni

mała puszka kukurydzy

0,5 szklanki czerwonej soczewicy

1,5 szklanki wody z 3 łyżkami sosu sojowego

łyżeczka koncentratu pomidorowego

przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kurkuma i kumin rzymski.

Wykonanie:

Zagotować wodę z sosem sojowym i koncentratem pomidorowym. Soczewice włożyć do brytfanny i zalać wrzątkiem. Dodać kukurydzę i dynię. Na wierzchu ułożyć natarte ziołami filety. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec przez 40 minut bez przykrycia. Zapiekankę podawać oprószoną natką pietruszki, która podkreśli jej smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *