Warzywa, skarbnice zdrowia
Warzywa to samo zdrowie. Zawierają witaminy, sole mineralne i przeciwutleniacze. Jednak jedne są bogatsze w składniki odżywcze, inne uboższe. Naukowcy postanowili stworzyć ranking najzdrowszych warzyw, a oto wyniki ich badań:
- Miejsce pierwsze rukiew wodna. W Polsce nie jest to popularne warzywo, chodź jego ojczyzną są Europa i Azja. Rukiew należy do rodziny kapustowatych, jej inna nazwa to rzeżucha wodna. W Polsce w stanie naturalnym występuje rzadko – jedynie na Zachodzie na łąkach otaczających potoki, rzeki oraz w płytkich wodach. Łatwo pomylić ją z rzeżuchą wodną. Rukiew ma okrągłe liście rosnące na płożących się łodygach. Jest bogata w witaminę K, C, B i E. Można w niej znaleźć także wapń, magnez, żelazo, mangan i cynk. Rukiew zapobiega starzeniu się oraz powstawaniu nowotworów. Jest wykorzystywana w leczeniu zaparć, problemów z wątrobą oraz kaszlu.
- Miejsce drugie: kapusta pekińska. Kto by pomyślał, że to niepozorne warzywo okaże się jednym z najzdrowszych na świecie. Okazuje się, że w tym warzywie znajduje się tyle samo witaminy C – co w cytrynie. Ponadto jest ona bogata w witaminę A, U oraz B. Wśród istotnych dla zdrowia składników odżywczych znajdują się w niej też potas, magnez, wapń oraz kwas foliowy. Jest też dobrym źródłem beta – karotenu oraz siarki i rutyny. Pozytywnie wpływa na serce, układ nerwowy, trawienny, kostno – stawowy oraz wzrok.