. . .

Cebula była od wieków uważana za warzywo lecznicze

Od wieków cebula traktowana była jako cenne lecznicze warzywo. Marynarze zabierali ją w długie rejsy, aby uniknąć szkorbutu, czyli niedoboru witaminy C. Choć znalazłoby się w przyrodzie kilka innych warzyw i owoców z większą zawartością tej witaminy, to jednak cebula wygrywała z nimi dostępnością, łatwością przechowywania i wytrzymałością. Wywar z cebuli był też zalecany jako środek na schorzenia reumatyczne.

 

Babcie mają rację: cebula to dobry sposób na przeziębienie

Cebula była także stosowana w leczeniu przeziębień. Od wieków stosowano syrop z cebuli jako sposób na kaszel, katar i przeziębienie. Surowa cebulę zalecano wąchać, aby udrożnić drogi oddechowe. Okazuje się, że cebula rzeczywiście może być doskonałym środkiem na przeziębienie. Warzywo to ma właściwości bakteriobójcze i może radzi sobie z bakteriami odpornymi na antybiotyki. Jest też bogatym źródłem witaminy C, A, PP oraz B1 i 2 oraz budującego odporność cynku, a także selenu, fosforu, krzemu i wapnia.

 

Przepis na syrop z cebuli

  1. Obierz i pokrój 2 – 3 cebule
  2. Obficie zsyp je cukrem lub zalej miodem
  3. Odstaw na 5 – 8 godzin, aż cebula puści sok.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *