Dieta warunkiem odporności
Omawiając sposoby na wzmocnienie organizmu zwróciliśmy szczególną uwagę na odpowiednią dietę. Właściwy sposób odżywiania ma także niebagatelne znaczenie w budowaniu odporności u dzieci. Oto składniki odżywcze oraz produkty spożywcze, które powinny znaleźć się w diecie każdego dziecka, jeśli chcemy by jego organizm szybko radził sobie z bakteriami i wirusami.
TAK: Witamina C
Poświęciliśmy odrębny artykułu prozdrowotnym właściwościom tej witaminy. W tym miejscu warto wspomnieć, że pomaga ona zwalczać zarazki. Dlatego przez cały rok powinniśmy jeść kiwi, cytrynę, szpinak, kapustę pekińską czy pietruszkę.
TAK: Cynk
To jeden ze składników pokarmowych odpowiedzialny za produkcję białych krwinek w naszym organizmie – a zatem również za odporność. Jest on bardzo słabo przyswajalny i większość osób ma problemy z jego niedoborem. Dlatego w diecie, a zwłaszcza diecie dziecięcej należy pamiętać o pieczywie pełnoziarnistym, wątróbce czy choćby ostrygach.
NIE: Cukier i tłuszcz
Jeśli zależy Ci na wzmocnieniu odporności Twojego dziecka koniecznie wyeliminuj z jego diety cukier i tłuste potrawy. Te składniki pokarmowe wpływają negatywnie na odporność – osłabiają ją.