W społeczeństwie panuje przekonanie, że osoby będące na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej zawsze są szczupłe. Jest to niestety jedynie mit. Oznaczałoby to bowiem, że tuczy jedynie mięso – a wszak to nieprawda. Jest wiele czynników, które powodują, że przybieramy na wadze. Jednak ze względu na specyfikę diet wegańskiej i wegetariańskiej odchudzanie osób, które je stosują, jest nieco inne niż w przypadku mięsożerców.
1. Jedzenie ma za zadanie dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jednak dla wielu osób niezależnie od tego, czy jedzą mięso, czy też nie, jest ono przyjemnością. Dlatego decydując się na odchudzanie, należy pamiętać, aby potrawy, które będziemy przygotowywać, były smaczne. Dieta zakłada rezygnację z niektórych produktów spożywczych, jednak pozwala na stosowanie większości przypraw, toteż przygotowując posiłki, dbajmy o ich smak i aromatyczność, a wówczas odchudzanie będzie o wiele łatwiejsze.
2. Wegańska dieta redukcyjna podobnie jak inne tego rodzaju diety opiera się na ubogoenergetycznych posiłkach, które dostarczają organizmowi mniejszej dawki energii niż dotychczas. Ważne jest takie skomponowanie jadłospisu, aby deficyt kaloryczny nie był zbyt duży. Organizm powinien nadal mieć energię do działania i tylko w pewnej części korzystać, ze zgromadzonej tkanki tłuszczowej. Weganie muszą jednak pamiętać, aby pomimo niższego deficytu kalorycznego nadal dostarczać ciału wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jest to o tyle trudniejsze, że dieta wegańska zakłada rezygnację nie tylko z mięsa, ale także nabiału i jajek, które należy zastąpić warzywami i owocami.
3. Dieta wegańska oparta na warzywach i owocach daje wiele możliwości przygotowania zdrowych przekąsek. Chcąc się odchudzać, w pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o wyeliminowanie z jadłospisu słodyczy. Zamiast nich warto przygotować zdrowe przekąski, a wszak przepisów na nie dieta wegetariańska dostarcza naprawdę wiele. Począwszy od owocowo – warzywnych smoothies, przez orzechy i pestki słonecznika a na pieczonej dyni czy jabłku skończywszy. Zobacz więcej szczegółów na stronie: https://projektzdrowie.info/diets/dieta-roslinna/.
4. Niezwykle ważne podczas odchudzania jest także odpowiednie nawadnianie organizmu. Woda wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i sprzyja właściwemu trawieniu. Jest nam ona potrzebna w wielu procesach życiowych, toteż będąc na diecie, powinniśmy dostarczać naszemu ciału 1,5 – 2 litry płynów. Najlepiej jeśli będzie to czysta woda, ponieważ nie zawiera ona kalorii. Należy się natomiast wystrzegać kolorowych napojów, zawierają one bowiem duże ilości cukrów prostych, a więc sprzyjają tyciu.