Burak w kuchni i aptece
Burak to znane i doceniane w naszym kraju warzywo. Barszcz czerwony, ćwikła, smażone czy pieczone buraczki, koktajl buraczany – to tylko niektóre z postaci w jakiej burak trafia na nasze stoły. Jest to smaczne warzywo. Wielu z nas zdaje sobie sprawę ze zdrowotnych właściwości buraków, ale niewielu wie, że burak może być też lekiem.
W leczeniu anemii, chorób układu krwionośnego oraz białaczki
Barwniki zawarte w burakach czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki organizmu. Mają właściwości krwiotwórcze. Z tej przyczyny buraki są wykorzystywane w leczeniu anemii, chorób układu krwionośnego (kwas foliowy zawarty w burakach eliminuje z krwi substancje wywołujące choroby serca) oraz wspomagają leczenie białaczki.
Na cholesterol, nadciśnienie i zgagę
Buraki pomagają normować cholesterol oraz ciśnienie krwi, co czyni je cennym sposobem na nadciśnienie. Sok z buraka pomoże także pozbyć się uciążliwej zgagi, opóźni procesy starzenia, podniesie odporność, a nawet będzie ochroną przeciw nowotworom.