Czy warto jeść marchewkę?
„Jedz marchewkę, bo to samo zdrowie” – od najmłodszych lat dzieci słyszą takie sformułowanie od swoich mam. Wrasta ono w nas i sami powtarzamy to naszym pociechom. Jednak czy wiem skąd się biorą zdrowotne właściwości marchwi?
Marchew jest bogatym źródłem karotenoidów, a w szczególności przeciwutleniacza: beta – karotenu. To z niego w organizmie człowieka powstaje witaminy A. Substancja odpowiedzialna za dobry wzrok i odporność. Wspomaga ona także leczenie trądziku oraz opóźnia procesy starzenia się. Dzięki niej można ładnie się opalić i przedłużyć złotą barwę skóry po kąpieli słonecznej.
Obok witaminy A w marchewce znajdziemy też witaminę C, K, i E oraz witaminy z grupy B. Jest ona także źródłem wapnia, magnezu, potasu i fosforu.
100 g marchwi zawiera 0,93 g białka, 0,24 g tłuszczu, 9,58 g węglowodanów i 2,8 g błonnika.
Marchewka jest zalecana osobom mającym problemy z sercem, wzrokiem i skórą. Naukowcy podkreślają, że substancje zawarte w marchwi mogą chronić przed nowotworami.